Friday, February 10, 2006

World Press 2005

AMSTERDAM - De Canadese fotograaf Finbarr O'Reilly is de winnaar van de World Press Photo 2005. Zijn beeld uit een kamp in Niger - de uitgemergelde vingers van een éénjarig kind, gedrukt tegen de lippen van zijn moeder - is vandaag in Amsterdam verkozen tot beste persfoto. O'Reilly maakte de foto op 1 augustus 2005 in Tahoua in het noordwesten van Niger voor persbureau Reuters. Het land wordt geteisterd door de ergste droogte in tijden, waardoor miljoenen inwoners hongersnood lijden.''Deze foto heeft alles: schoonheid, gruwel en wanhoop. Hij is simpel, elegant en ontroerend,'' aldus de jury, die uit een recordaantal inzendingen moest kiezen: 83.044 foto's van 4448 fotografen uit 122 landen.O'Reilly ontvangt zijn prijs, een bedrag van 10.000 euro, op 24 april in de Oude Kerk in Amsterdam. Van 24 april tot 18 juni zijn de winnende foto's daar te zien.
Klik hier voor de winnende foto.

4 comments:

Anonymous said...

Ik vind het een heel aangrijpende foto. Het is ook zo dubbel, de een wint een prijs door het leed van de ander.
Aan de andere kant wordt de harde realiteit wel onder de aandacht gebracht en dat mogen we natuurlijk nooit vergeten.
Vroeger had ik de illusie dat er ooit een einde zou komen aan de honger in de arme landen. Helaas was die gedachte erg naïef.

Irene said...

@Gerard: dat naieve hebben we waarschijnlijk uit onze seventies overgehouden, we blíjven toch een soort "bloemenkinderen" ;-)Heb jij ook nog gecollecteerd voor Biafra en voor de actie: "Inplaats van patat, geef India wat"?

Merel said...

erg mooie foto. en denk maar zo: die fotograaf zorgt ervoor dat er nog meer narigheid onder de aandacht wordt gebracht, en dat levert weer hulp op. hopen we maar.

Anonymous said...

Collecteren deden we, al zeggen de namen van de acties mij niet veel meer!
Ligt het nu aan mij of is dat soort idealisme waar wij mee behept waren helemaal verdwenen?
Er zijn zo veel mensen voor wie de welvaart zo vanzelfsprekend is. Of ben ik gewoon een ouderwetse geitenwollensokkenzeurkous? (Weer een nieuw woord voor de scrabble)