Sunday, January 29, 2006

Bestaat 'ie wel of bestond 'ie niet?

In Italië is een unieke rechtszaak aan de gang. De Italiaanse Justitie moest afgelopen vrijdag oordelen of Jezus Christus nu wel of niet heeft bestaan. Een overtuigde atheïst heeft een rechtszaak aangespannen tegen pater Enrico Righi (75), pastoor van de Sint-Bonaventuraparochie in Bagnoregno.
Deze atheïst, Luigi Cascioli (72), beschuldigt de pater ervan het volksgeloof misbruikt te hebben door Jezus als een historische figuur voor te stellen. Dit naar aanleiding van een artikel die Righi in het parochieblad had geschreven. In dat artikel schrijft de pater dat Jezus werkelijk heeft bestaan en dat hij in Betlehem werd geboren en in Nazareth woonde. Dat schoot echter in het verkeerde keelgat bij Luigi Cascioli. Volgens hem doet de Katholieke Kerk net of deze verzinsels historisch en feitelijk juist zijn. Ik hoop dat ik hier nog meer over te weten kan komen, want het gaat er om dat pater Righi moet bewijzen dat Jesus echt heeft bestaan. Misschien dat de rechter het kan gaan rekken totdat beide oude mannen dood zijn?

8 comments:

Merel said...

Er schijnt toch ook bewijs te zijn dat Jezus daadwerkelijk heeft bestaan? Of dat ook in zijn hoedanigheid van 'zoon van God' is geweest, is een tweede, maar er schijnt historisch bewijs voor te zijn. Ik kom er nog op terug :)

Irene said...

@Merel:kom maar op met het uittreksel van het geboorteregister :-)

Anonymous said...

Ik vind het al heel wat dat een rechter in het katholieke Italië laat bewijzen dat Jesus heeft bestaan.
Een tip: hij is in Betlehem geboren omdat Jozef daarheen moest vanwege een volkstelling op last van keizer Augustus. Zouden ze Jesus ook meegeteld hebben?

Irene said...

@Gerard:Ik dacht dat Maria er moest zijn! Ojee, de Bijbel er maar weer op nalezen.

Anonymous said...

Het is ook behoorlijk ingewikkeld ;)
Maria was met Jozef, of ze al een boterbriefje hadden weet ik niet meer, maar ze was zwanger en daar had Jozef weer geen lol van gehad.

Merel said...

@ gerard en irene: volgens mij waren ze nog niet getrouwd, Maria was al wel beloofd aan Jozef. Hij was zo aardig om haar nog steeds als vrouw te nemen toen ze haar onbevlekte ontvangenis deed. Hij was trouwens ook veel ouder dan Maria, die ongeveer 15 moet zijn geweest.

Ron said...

@Merel: Onbevlekte sex met minderjarigen? Het wordt steeds gekker.

Merel said...

@ ron: ja ze konden er wat van, toen Jezus werd geboren (zijn geboortejaar wordt geschat tussen de 7 en 3 voor Christus, leuk he?).