Tuesday, August 23, 2005

Pianoman

AMSTERDAM - De mysterieuze pianoman is weer thuis. De 20-jarige die in april dit jaar in doorweekte kleren werd aangetroffen op een Engels strand en die sindsdien had gezwegen, blijkt een suïcidale boerenzoon uit Beieren te zijn. De man is het afgelopen weekeinde uit een Brits psychiatrisch ziekenhuis ontslagen en naar zijn familie in Duitsland teruggekeerd.
Afgelopen vrijdag bleek hij, na vier maanden zwijgen, ineens wel degelijk te kunnen praten.''Een verpleegster kwam zijn kamer binnen en vroeg aan hem: 'Ga je vandaag tegen ons praten? Waarop hij antwoordde: 'Ja, dat denk ik wel. We waren met stomheid geslagen'', vertelde een medewerker van het Little Brook Hospital aan The Daily Mirror.
Alles wijst er volgens het verplegend personeel op dat de man al die maanden een toneelstukje heeft gespeeld. ''We ontdekten dat hij vroeger gewerkt heeft met psychiatrische patiënten en hun gedrag heeft nagedaan. We zijn er allemaal ingetuind, zelfs twee ervaren artsen.''De man vertelde aan de verplegers dat zijn familie in Beieren woont. ''Zijn vader bezit daar een boerderij en hij heeft twee zussen. Hij vertelde ons ook dat hij homoseksueel is.''
Het mysterie van de jonge vreemdeling die op een strand bij Sheerness dolend werd aangetroffen, haalde wereldwijd het nieuws. De man sprak geen woord en uit zijn zwarte pak waren alle labels verwijderd. Toen hij een pen en papier kreeg tekende hij een piano. Zijn bijnaam 'pianoman' kreeg hij nadat hij in het ziekenhuis grote indruk had gemaakt met enkele fragmenten uit het 'Zwanenmeer'.
Uiteindelijk bleek het met zijn muzikale talent wel mee te vallen. Volgens The Daily Mirror dreef hij zijn verplegers regelmatig tot waanzin, door voortdurend dezelfde toets aan te slaan. Opsporingsberichten leverden talloze tips op. Zo zou de patiënt een Franse straatmuzikant zijn of een Tsjechische concertpianist. Nadat hij Oslo had aangewezen op een kaart, werd ook een Noorse onderzoeker ingeschakeld, zonder succes.Aangenomen wordt dat de man met de trein in Engeland is aangekomen, nadat hij Parijs zijn baan was kwijtgeraakt. Hij zou op het strand bij Sheerness zelfmoord hebben willen plegen.

Artikel uit Het Parool Lunchnieuws van vandaag.

No comments: